Skip links

Tre tips for elbil på vinterføre

Planlegger du å få deg elbil, men er bekymret for rekkeviddeproblemer på vinteren? Her har du tre smarte tips til å ta med deg på veien.

Det er mange som vegrer seg for å kjøpe elbil på grunn av rekkeviddeangst. Men hvis du planlegger turen godt, forvarmer bilen og kjører forsiktig, så er det ingen grunn til å ha rekkeviddeangst – selv ikke på vinteren!

Siden batterikapasiteten reduseres i kaldt vær, blir det ekstra viktig å forhåndsplanlegge kjøreturen. Det fins i dag flere apper som hjelper deg med å planlegge turen, som regner ut hvor du bør kjøre og hvor du bør stoppe. I tillegg er det lurt å legge inn et ladestopp så nærme bestemmelsesstedet som mulig, hvis du ikke har mulighet til å lade når du kommer frem. På den måten sørger du for at batteriet har tilnærmet full kapasitet neste gang bilen skal brukes.

Når du planlegger å ta en kjøretur bør du forvarme bilen. Et kaldt batteri trenger energi for å holde seg varmt, du bør derfor sette på forvarming slik at batteriet og kupeen varmes opp mens bilen fortsatt lader. Ved å gjøre dette vil du spare inn en del km. Det kan også være lurt å bruke rattvarme og setevarme fremfor kupevarme, det sparer strøm. I tillegg bør du beholde jakken på under kjøreturen.

Kjørestilen har betydning både for trafikksikkerheten og rekkevidden, så bruk gasspedalen fornuftig. Spesielt om vinteren er det smart å ha en kjørestil som er mer avslappet. Forsøk å unngå kraftige oppbremsinger og full stans (men en kraftig oppbremsing i blant vil bidra til å redusere rustdannelse på bremseskivene). Det beste er en jevn flyt i kjøringen. Du kan spare mye ved å ha jevne gasspådrag, fremfor å bruke masse energi fordi kjøremønsteret er aggressivt. I tillegg minsker risikoen for ulykker når du roer ned tempo i trafikken på vinterstid.

Skulle du være uheldig å gå tom for strøm, så er det godt å vite at batteriet ikke tar skade av det. Moderne elbiler har systemer som forhindrer at du kjører «tanken» helt tom og på den måten beskytter batteriet. For å unngå dyre utgifter til veihjelp bør du kjøpe bilforsikring med veihjelp inkludert, ha avtale med NAF eller lignende. Bilbergingsselskapet vil da transportere deg til nærmeste hurtiglader.

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Marked